MENU

Otan koneen syliini ja sanon miehelleni meneväni yläkertaan hetkeksi. Tänään sen teen, nyt sen teen. Nimittäin perustan yritykseni, jota olen pitkään mielessäni haudutellut. Lomakkeen (nopeaan ja simppeliin) täyttämiseen kiteytyi paljon ajatuksia, ideoita ja suunnitelmia. Kuinka upealta se tuntuikaan, kun näytölläni komeili vahvistettu tuore toiminimeni.

Perustin Jenni Sofia Visualsin lokakuussa 2018, mikä tarkoittaa sitä, että se täytti viime sunnuntaina puoli vuotta! Tämä ensimmäinen puolivuosikas on tuntunut menevän nopeasti ja sen kunniaksi ajattelin hieman avata ajatuksiani tuoreen yrittäjän identiteetistä.

Kuten olen aiemmin kertonut, ei yrittäjyys ole ollut itselläni vuosikymmenien ajan mielessä siintänyt asia, vaan odottaessani poikaani, alkoi ajatus itää valokuvausyrittäjyydestä. Tähän ensimmäiseen puoleen vuoteen on mahtunut paljon erilaisia tunteita, epävarmuudesta onnistumisen euforiaan. Päälimmäisenä koen kuitenkin olevan tietynlainen ylpeys ja onnistumisen tunne. Olen itse luonut tämän kaiken tyhjästä ja voin mielestäni olla siitä ylpeä!

En tarkoita tätä rehentelyllä, en todellakaan. Mutta koen, että mikäli en itse arvosta omaa työtäni, ei sitä tee kukaan muukaan. Oman työn arvostaminen ei ehkä aivan alussa ollut kovin helppoa, sillä kaikki tämä uusi tuntui niin oudolta ja uuden opettelemiseen vierähtää aikaa. Tarkoitan yrittäjyyteen ja sen pyörittämiseen liittyviä asioita, sillä valokuvaus ja perheiden kohtaaminen ovat minulle hyvin tuttuja asioita jo ennestään. Epävarmuuden tunteita tuli varmasti alussa päivittäin, mutta armollisuus itseä kohtaan, suunnitelmallisuus ja pysähtyminen olivat itselleni tärkeitä elementtejä. Lisäksi käsittelin ja pilkoin epävarmuuden tunteitani sekä sitä, mistä ne kumpuavat. Ja ehkä tärkeimpänä, keskityin omiin vahvuuksiini.

Sain hyvän kysymyksen aiheeseen liittyen: ”Kuinka kestää epävarmuuden tunnetta, etenkin omaan ammattitaitoon liittyen?” En tiedä onko minulla tähän mitään vastausta, muuta kuin se, että on niin mielettömän tärkeää arvostaa itse sitä mitä tekee. Ammattitaitoon liittyen koen, että halusin osata tietyt asiat mahdollisimman hyvin, ennen kuin aloin tarjoamaan palveluitani. Vaikka valmishan tuskin on koskaan, varsinkin valokuvauksen suhteen.

Omien vahvuuksien ja heikkouksien tunnistaminen taitaa olla avainasemassa muutenkin etenkin siinä, että huomaa, mistä ne epävarmuuden tunteet tulevat. Onko jokin osa-alue, mikä ei ole vielä itselläni niin hyvin hallinnassa ja sen vuoksi välillä epävarmuus jäytää? En ole laskenut, kuinka monta tuntia tähän puoleen vuoteen on mahtunut itsensä kehittämistä esimerkiksi erilaisten videotutoriaalien, erilaisten materiaalien ja sivustojen lukemisen myötä. Sillä aina, kun olen kokenut, etten tiedä jostakin aiheesta tarpeeksi, olen perehtynyt siihen mahdollisimman hyvin, mikä on vähentänyt epävarmuuden tunnetta.

Itselläni epävarmuuden sietoon auttoi hyvin paljon myös se, että oma visio, missio ja arvot olivat kirkkaina mielessä. Niiden pohjalta kaikki Jenni Sofia Visualsin toiminta lopulta kuitenkin kumpuaa.

Lisäksi yksi tärkeä asia yrittäjyyden alkutaipaleella itselläni on ollut se, että olen alkanut suhtautumaan tähän työnä. Aluksi en ehkä osannut itsellenikään määritellä onko tämä harrastukseni vai työni vai jonkinlainen sekoitus. Mutta tämä(kin) prosessi vaati itselläni hieman aikaa ja se yrittäjän identiteetti alkoi löytyä vasta jonkin ajan kuluttua. Toiminimen voi itselleen klikkailla hyvinkin nopeasti, mutta itselläni sen kasvaminen osaksi identiteettiäni vei jonkin aikaa. Nyt tämä kaikki tuntuu hyvin luonnolliselta osalta minua, mistä olen hyvin onnellinen.

Ja ehkä tärkein asia liittyen kaikkeen epävarmuuteen tai uusien asioiden kohtaamiseen on itselläni ollut se, että keskityn täysin myös kaikkeen muuhun, kuin yritykseeni. Sillä kaikesta sen ulkopuolelta lopulta ammennan myös yritykseeni. Eli perheeni, harrastukseni, ystäväni, hyvä ruoka, elämykset. And the list goes on. Inspiroituminen omasta elämästä tuo energiaa ja boostia myös yrittäjyyteen, ainakin itselläni.

Loppuun voisin kiteyttää, että tuoreen yrittäjän identiteetti ei välttämättä muodostu nopeasti, mutta epävarmuutta ja kaikkea uuteen alkuun liittyvää voi lieventää keskittymällä arvostamaan itseään ja omaa työtänsä, sillä siitä kaikki lopulta kumpuaa <3

Tervetuloa blogiini!

Jaan blogissani ajatuksia äitiydestä, vanhemmuudesta ja valokuvauksesta sekä tämän kaiken yhdistämisestä. Kaikesta siitä, mikä inspiroi ja herättää tunteita.

CLOSE